Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

ALDOMINI ABSOLUT

Sistemul de management al mediului, în conformitate cu ISO 14001

Managementul mediului are drept scop utilizarea responsabila a resurselor naturale, economice si umane astfel incat mediul sa fie protejat si imbunatatit. O utilizare mai eficienta a electricitatii si a combustibililor combinata cu niste costuri reduse de expediere a deseurilor prin introducerea masurilor de reciclare, va rezulta in costuri reduse de operare. Experienta companiilor care au introdus deja managementul mediului in productia lor, arata ca aceste companii au un avantaj competitiv. Profiturile de pe urma costurilor reduse de operare si a imbunatatirii relatiilor cu noii clienti, ca si cu vechi, sunt mai mari decat costurile implementarii managementului mediului. De aceea managementul mediului este in general o "afacere buna".


Care sunt avantajele implementării ISO 14001 pentru o organizatie? 1. Imbunătățirea imaginii și a relațiilor publice;

 2. Cucerirea unor noi piețe de desfacere;

 3. Câștigarea încrederii părților interesate, inclusiv a autorităților de mediu;

 4. Indeplinirea unor posibile criterii de licitatie;

 5. Asigurarea partenerilor si clientilor ca se respecta legislatia de mediu;

 6. Oferirea increderii comunitatii locale in ceea ce priveste politica de ocrotire a mediului inconjurator de catre societatea certificata.

 7. Limitarea incidentelor ce implica responsabilitatea juridica a organizatiei;

 8. Cresterea prezentei pe piata, cu deosebire pe piata internationala;

 9. Conditiile de acordare a asigurarilor si a creditelor pot deveni mai avantajoase;

 10. Satisfacerea cerintelor actuale ale pietei privind realizarea de produse ecologice;


Standardul ISO 14001 are ca scop general declarat sustinerea protectiei mediului prevenirea poluarii, în echilibru cu necesitatile socio-economice.
   
Ca scop specific, standardul îsi propune sa ofere organizatiilor toate elementele necesare construirii efective a unui SMM, care sa poata fi integrat în managementul global al organizatiei si care sa permita atingerea obiectivelor referitoare la mediu si a celor economice stabilite.


Standardul stabileste cerintele referitoare la un SMM, care sa permita unei organizatii sa-si formuleze politica si obiectivele de mediu tinând seama de cadrul legislativ si de aspectele de mediu ale activitatilor pe care le desfasoara.


Standardul ISO 14001 poate fi aplicat de orice organizatie, indiferent de tip, marime si indiferent de tipurile de activitati desfasurate, nu doar celor industriale.


Managementul de mediu, ca orice management, trece dincolo de litera stricta a legii și pune în aplicare spiritul ei, principiile protectiei mediului.


Aceste principii vizeaza prevenirea impacturilor asupra mediului sau mentinerea lor în limitele legale.


Managementul de mediu se bazeaza pe întelegerea cerintelor din legile si reglementarile aplicabile, precum si a celorlalte cerinte adoptate de organizatie.


În perspectiva viitoarei integrari în Uniunea Europeana, se pune un accent tot mai mare pe implementarea directivelor europene referitoare la protectia mediului, directive transpuse în aq-uisul comunitar.


Implementarea unui SMM ajuta organizatia sa se adapteze mai bine cerintelor Comunitatii Europene.


Pentru implementarea unui sistem de management de mediu într-o organizatie, trebuiesc parcurse cinci etape: 1. Stabilirea politicii de mediu;

 2. Planificarea activitatilor de mediu;

 3. Implementare si functionare;

 4. Verificare si actiune corectiva;

 5. Analiza efectuata de conducere.


ALDOMINI ABSOLUT va recomanda:

Fara imagine
Implementarea Sistemelor de Management al Calitatii - o necesitate, care decurge din avantajele acestora.
Implementarea sistemelor de management al calitatii trebuie facuta cu scopul de a creste eficienta, productivitatea si competivitatea organizatiei. Ea trebuie sa includa aspecte umane si manageriale. Exista o multitudine de factori care conduc la necesitatea abordarii managementului calitatii, dintre car [...]
Fara imagine
Sistemul de management al sănătății și securității ocupaționale, în conformitate cu OHSAS 18001
Sistemul de management al sanatatii si securitatii muncii (OHSAS 18001 - Occupational Health and Safety Assessment Series) prezinta cerintele unui sistem de management care permite unei organizatii sa-si controleze riscurile legate de sanatatea si securitatea muncii si sa-si imbunatateasca performant [...]
Cont expirat
Click aici pentru inregistrarile actualizate.
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN